Którą kawę kupić? Palarnia podpowie

Od momentu napój zwany kawą wywodzący się z Etiopii dotarł do Europy około szesnastego wieku naszej klarownej ery, odtąd stał się nieodłącznym trunkiem naszych czasów. Z trudem dziś wyimaginować sobie poranek bez filiżanki naszego pobudzacza.

Etymologii słowa kawa wolno by się doszukiwać tygodniami, w najwyższym stopniu prawdopodobna, chociaż również nie potwierdzona jest ta, że owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego miasta Kaffa – dzisiaj znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, że z pozoru taka pospolita i łatwo dostępna kawa ma tak skomplikowaną historię. Nazwa do Polski nazwa trafiła po Bitwie pod Wiedniem w formie tureckiej w 1683 roku. W kontekście objawienia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, jaki w czasie swojej wędrówki po Afryce napotkał na stado nadaktywnych kóz. Postanowił wobec tego on spróbować owoców, jakimi owe kozy się żywiły, wtem odkrył ich bajeczny wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta czyli odmiana kongijska i arabica, to jest typ arabski. Współcześnie kawę możemy kupić na porządku dziennym oraz dostać je w przeróżnych wariantach, odmianach oraz formach. Kawę możemy dostać w czterech fundamentalnych fasonach: w ziarnach niepalonych inaczej tak zwana zielona, w ziarnach palonych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona i rozpuszczalna – wypróbuj https://finestcoffee.pl.

Trunek kawowy w wersji instant jest dziś najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże profesjonalni bariści i smakosze zalecają jednak parzenie kawy po turecku innymi słowy razem z fusami. Istnieją odpowiednie dzbanki do zaparzania kawy, które zezwalają na oddzielenie fusów od naparu. Niemniej jednak wracając do kaw instant inaczej oznaczanych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a następnie odparowanie cieczy metodą wymrażania i usunięcie powstałego lodu metodą sublimacji. Druga metoda polega zatem na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz