Dobre zdrowie fizyczne

Zdrowie fizyczne to słuchanie i dbanie o swoje ciało w celu uzyskania optymalnego zdrowia i funkcjonowania. Dbanie o swoje fizyczne ciało pomoże Ci przezwyciężyć stres związany ze studiami. Sprawdź swoje fizyczne samopoczucie.

  • Czy jesz pokarmy, które lubisz, nawadniasz się przez cały dzień i słuchasz pytań o głód?
  • Czy jesteś w stanie utrzymać stały harmonogram snu i uzyskać 7 godzin snu/noc?
  • Czy na co dzień poruszasz swoim ciałem?
  • Czy uprawiasz bezpieczniejszy seks z prezerwatywami i antykoncepcją?
  • Czy dokonujesz wyborów dotyczących alkoholu, nikotyny i innych narkotyków, które są zgodne z twoimi wartościami?
  • Czy masz zwyczaj regularnego mycia rąk, aby zapobiec przeziębieniom i grypie?

Poznaj dobre samopoczucie fizyczne

Zdrowie fizyczne polega na dokonywaniu dobrych wyborów, jeśli chodzi o: Alkohol. Zapobieganie grypie i przeziębieniom. Zapobieganie chorobom. Odżywianie. Aktywność fizyczna i ruch ciała. Zdrowie seksualne. Spać. Naprężenie. Alkohol. Nie wszyscy w UNH piją. . Większość uczniów, którzy decydują się na picie, pije w sposób mało ryzykowny (pije w sposób minimalizujący negatywne konsekwencje).

Rezygnacja z picia jest zawsze wyborem niskiego ryzyka. Nawet jeśli zdecydujesz się pić jednego dnia, możesz zrezygnować z picia następnego. Można powiedzieć „nie”. Jedz jedzenie przed i podczas picia. Jedzenie spowalnia wchłanianie alkoholu. Zawsze wiedz, co pijesz. Nigdy nie zostawiaj swojego napoju bez opieki; przygotuj lub zdobądź własne napoje.

Dowiedz się, co to jest standardowy napój. Ogólnie rzecz biorąc, standardowy napój to 12 uncji. piwa, 5 uncji. wina lub 1,5 uncji. 80 wódek alkoholowych. Jeśli jesteś zmęczony, chory lub zdenerwowany emocjonalnie, alkohol może wpłynąć na ciebie bardziej niż zwykle. Rozprowadzaj napoje w czasie, aby dać swojemu ciału szansę na nadążanie za nimi. Organizm może metabolizować około 1 drinka na godzinę. Nie mieszaj alkoholu z lekami bez recepty, receptami ani nielegalnymi narkotykami. Przestrzegaj zasad i przepisów obowiązujących w kampusie, lokalnych i stanowych.

Poznaj swoje ograniczenia i trzymaj się ich!

Zapobieganie grypie

W miarę możliwości unikaj bliskiego kontaktu, unikaj bliskiego kontaktu z chorymi.

Kiedy jesteś chory, trzymaj się z dala od innych, aby ich również uchronić przed zachorowaniem. Zostań w domu, gdy jesteś chory. Nie powinieneś chodzić na zajęcia, pracować ani brać udziału w zajęciach towarzyskich. Nie chodzenie do miejsc publicznych pomoże uchronić innych przed zachorowaniem na twoją chorobę.

Zakryj usta i nos chusteczką podczas kaszlu, kichania lub kaszlu w łokieć lub ramię. I nie zapomnij o odpowiedniej utylizacji chusteczek! Często myj ręce mydłem i wodą, aby chronić się przed zarazkami/wirusami. Możesz je podnieść, ściskając ręce, dotykając klamek, telefonów, komputerów itp.

Nie udostępniaj ręczników, sztućców, szczoteczek do zębów, szklanek ani innych przedmiotów, które mogą przenosić zarazki. Nawet jeśli ktoś nie jest chory w czasie dzielenia się, nadal może być zarażony grypą lub przeziębieniem, które mogą rozwinąć się w objawy następnego dnia. Zarazki często rozprzestrzeniają się, gdy osoba dotyka czegoś, co jest skażone, a następnie dotyka oczu, nosa lub ust. Dbaj o siebie, starając się jeść zdrowe posiłki i wysypiać się.

Zapobieganie chorobom

Przejdź na zalecane badania kontrolne (fizyczne, okulistyczne i stomatologiczne).

Bądź partnerem w swoim zdrowiu ze swoim lekarzem – dziel się informacjami na temat objawów i stanu zdrowia, zadawaj pytania, upewnij się, że rozumiesz i bierz udział w podejmowaniu decyzji dotyczących zaleceń dotyczących opieki. Wykonuj comiesięczne badania piersi i/lub jąder. Słuchaj swojego ciała i odpowiednio reaguj oraz naucz się rozpoznawać wczesne oznaki choroby.

Zaprzestań używania wyrobów tytoniowych i chroń się przed biernym paleniem. Używaj leków na receptę lub bez recepty tylko zgodnie z zaleceniami i nie dziel się nimi z innymi. Obserwuj swoją ekspozycję na słońce. Nosić krem ​​przeciwsłoneczny. Unikaj kabin opalających. Używaj pasów bezpieczeństwa i kasków i zachęcaj do tego innych. Bądź na bieżąco z problemami zdrowotnymi i sposobami zapobiegania chorobom i urazom.

Odżywianie

Zjedz miskę owoców i warzyw przy każdym posiłku lub przekąsce. Zacznij dzień od pożywnego śniadania składającego się ze zbóż, białka, wapnia oraz owoców lub warzyw. Zrelaksuj się i ciesz się posiłkami. Daj sobie czas na delektowanie się przyjemnością jedzenia.

Jedz powoli i uważnie. Zwróć uwagę na smak, konsystencję, aromaty i wygląd żywności.

Zaakceptuj i pokochaj swoje ciało i wszystko, co dla ciebie robi. Zezwalaj tylko na pozytywne myśli i komentarze na temat swojego ciała.

Zaopatrz swój plecak i pokój w akademiku zdrowymi przekąskami: jogurtem, owocami, batonami energetycznymi, mieszanką szlaków lub serem. Pozostań nawodniony, aby czuć się dobrze i dobrze funkcjonować. Jedz 3 posiłki i przekąski między posiłkami, aby zachować energię i uniknąć skrajnego głodu. Odpowiadaj na sygnały głodu i sytości. Są twoimi przewodnikami kontroli porcji. Jedz różnorodne produkty spożywcze z różnych źródeł, aby zapewnić zrównoważone spożycie składników odżywczych.

Codziennie spożywaj co najmniej trzy pokarmy bogate w wapń: produkty mleczne, orzechy, zielone warzywa liściaste, tofu, fasolę i wzbogacone płatki zbożowe. I nie zapomnij skupić się na błonniku: owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych, fasoli, orzechach i nasionach. Studenci często nie spożywają witamin A i C znajdujących się w owocach i warzywach o barwie pomarańczowej, czerwonej i żółtej.

Ryby, orzechy włoskie, produkty sojowe i pokarmy wzbogacone, takie jak płatki zbożowe i jajka, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe dla zdrowia serca, mózgu i układu odpornościowego.

W New Hampshire witamina D jest wytwarzana w skórze tylko od kwietnia do października. Niewiele produktów spożywczych zawiera witaminę D: wzbogacone mleko, margaryna, masło, sery, soki i płatki śniadaniowe. Ryby zawierają naturalnie witaminę D (łosoś, tuńczyk). Najbardziej przyswajalne źródła żelaza pochodzą ze źródeł zwierzęcych: mięsa, ryb i drobiu. Wegetarianie mogą spożywać żelazo z orzechów, nasion, fasoli, wzbogaconego chleba i produktów zbożowych, zieleni, rodzynek, daktyli i melasy.

Po więcej informacji wejdź na https://www.unh.edu/health/physical-wellness

Dodaj komentarz